Malt Bira Analizi

19-05-2019 08:22
Malt Bira Analizi
 

Nem : Maltın nem miktarının düşük olması gevrek ve kırılgan yapıda olmasının bir göstergesi olabilir bunun aksine fazla nemli malt gevşek ve değirmende düzgün kırılma sorunlarına yol açabilir. Ayrıca daha kısa zamanda bozulmasına bu nedenle raf ömrünün azalmasına yol açar. Nem oranı yüksek malt şeker alımının da orantısal olarak azalmasına yol açar. Maltın nem miktarı malt tipine ve sezonluk olarak değişim gösterir. Maltlama işlemine göre örneğin Caramel maltları ve Pilsen Maltı daha fazla nem içerirler, çünkü maltlama sırasında daha koyu renkli maltlar işlenirken bunlara göre daha yüksek ısıya maruz kalırlar ve nem oranı azalır.

Nasıl ölçülür: Malt tartılır ve üç saat fırınlanır böylece suyunu kaybeder. Daha sonra tekrar tartılarak kalan nem miktarı belirlenir. ideal olarak baz maltlarda nem %3 - %6 arasında olmalıdır.


Gevreklik : Maltın parçalanabilirlik göstergesidir. Maltın kırılmaya olan direncinin göstergesidir. Gevrek malt un haline gelmeden temiz olarak parçalara ayrılabilir. Maltın kuru ve iyi korunduğunun bir göstergesidir. Mayşeleme sırasında filtreleme sorunlarını ve tıkanmış malt yatağının önemli bir sebebi olabilir. Gevrek olmayan malt yumuşak olduğu için malt değirmeninden geçerken elastik olarak kırılmadan geçebilir bu da istenmeyen bir durum.

Malt Gevreklik testi
Gevreklik ölçme aleti.

Nasıl ölçülür: Gevreklik makinası aslında bir çeşit hassas malt değirmenidir, belli bir miktar malt kırılır ve kırılmadan kalan malt ile karşılaştırılır yüzde olarak ne kadar maltın kırıldığı ölçülür. %85 - %95 arası normal değerlerdir.

Camlaşma : Camlaşmış maltın yüzdesi genellikle Karamel/Kristal tipi maltların karamelize olmasının ölçülmesidir. Karamel maltların içinde farklı tip maltların karıştığını da belirleyebilir.

Malt Camlaşma Ölçüm
Camlaşma Test Aleti

Nasıl Ölçülür: 50 adet malt tanesi kesme aletinin yuvalarına yerleştirilerek ortadan keskin bir bıçakla kesilir. Kesilen parçalar incelenerek camlaşan, yarı camlaşan ve ufalanan taneler sayılır ve bulunan sayı ikiyle çarpılarak yüzdesi hesaplanır. Baz maltlarda %2 Koyu renkli karamel maltlarda %100 - %85. Açık renkli karamel maltlarda %15 yarı camlaşmış taneler olabilir.

Protein: Protein bira yapımında az oranda istenir. Enzim miktarı ve köpük oluşmasında önemlidir. Çözülebilen ve kuru protein ölçüsü kullanılır. Bazı evde bira yapan arkadaşlar kaynama sırasında veya mayşeleme aşamasında köpürmeyi protein fazlalığı olarak algılıyorlar, halbuki protein miktarının görsel olarak ölçülmesi mümkün değildir. Aşağıdaki gibi bir alet, ayrıca aleti kullanacak uzmanlar tarafından ölçülebilir.

kjeldahl distilasyon aparatı
Kjeldahl distilasyon aparatı

Nasıl ölçülür: Kjeldahl yöntemiyle ince toz haline getirilen malt yüksek derecede asit çözeltisinde bütün proteini çözdürülür, daha sonra bu çözelti distile edilerek azot miktarı bulunur. Bu yöntem kuru protein miktarını ölçer. İdeal olarak %14 ten daha az kuru bazlı protein seviyesi olmalıdır.

Renk: Maltın verdiği renk EBU ve Lovibond/SRM olarak taksimlendirilir. Lovibond eski bir birim olarak Amerikada çok kullanıldığı için modern versiyonu yani SRM (Standart Referans Metodu) ile birlikte kullanılır. EBC (European Brewers Convention) Avrupa'da kullanılan birimidir. EBC ile SRM arasında basit bir dönüşüm formülü vardır. EBC = (L x 2.65) + 1.2

Malt Rengi
Malt Renk Değerleri

Nasıl Ölçülür: Congress Mash olarak adlandırılan standart mayşe hazırlanır. Daha sonra spektrometre ile ölçülür.

Alım Miktarı : Maltın ne kadarının şekere dönüşebildiğinin bir göstergesidir. Ne kadar yüksek olursa maltın performansı o kadar iyi kabul edilir. Genellikle %80 ve üzerinde olmalıdır.

Nasıl Ölçülür:Congress Mash olarak adlandırılan standart mayşenin gravitesi ölçülerek hesaplanır. Congress Mash, malt üreten firmaların ticari olarak bira üreten fabrikalara sağladığı, toz haline getirilmiş maltın, mayşelenmesidir. Bu sayede standart bir referans noktası sağlanmış olur. Malt bira yapılırken bu kadar ince öğütülmeyeceği için, normal bir öğütmede bundan daha az şekere dönüşüm sağlanabilir, ayrıca diğer kayıpları da göz önünde tutarak fabrikanın ya da ev biracısının ekipmanının verim değeriyle çarpılır. Ve bira yapmak isteyen bu malttan ne kadar şeker elde edeceğini kesin olarak hesaplayabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.