Su Profili Hesaplama

31-08-2020 10:13
Su Profili Hesaplama
Untitled Document
Suda Bulunan İyonların Dağılımı

Ca Cl Na Mg SO4 HCO3
Su Değerleri
Hedef Değerleri
Tuzlardan 0 0 0 0 0 0
Toplam 0 0 0 0 0 0
Fark 0 0 0 0 0 0
Tavsiye Aralık 50 - 150 0 - 250 0 - 150 10 - 30 50 - 350 0

Kalsiyum Klorür CaCl2
Epsom MgSO4
Gypsom CaSO4
Kaya Tuzu NaCl
Su Hacmi Litre

Hedeflenen Su Profili Seçimi : Biranın stiline göre tavsiye edilen iyon dağılımları


Su Profili Hazırlamak

Her türlü stildeki birayı başarılı olarak hazırlamak için suyun kalitesini kontrol edebilmek önemlidir. Nişastanın şekere dönüşümü, berraklık, enzimlerin çalışması hep suyla ilgilidir.

Eskiden suyun ve mayşenin kimyası iyi bilinmediği dönemlerde, dünyadaki belli bölgeler sadece belli stildeki biraları iyi yapabilirdi. Bunun sebebi o bölgenin suyunun kimyasal yapısı, sadece uygun olduğu bira stilini yapabiliyordu. Bu yüzden bir çok bölge iyi yapabildikleri biralarla öne çıktı, Çek Pilsner yumuşak suyu ile, İngiltere Burton sülfatlı suları, Dortmund ise sert yüksek mineralli suyla hazırlanmış Lagerleriyle.

Bugün su kimyasını çözmüş olmamızdan dolayı, dünyanın her yerindeki su yapısını analiz ederek her türlü bira için uygun su profilini kolayca hazırlayabiliyoruz.

Nasıl Hazırlıyoruz?

Yapmak istediğimiz bira stiline uygun su profilini yukarıdaki hedef değerlerine giriyoruz. Opsiyonlu menünün içinde hazır çok kullandığımız su profillerini kullanabilirsiniz, seçim yaptığınızda gereken değerler hedef bölümüne aktarılıyor.

Kullandığınız suyun analiz değerlerini Su değerleri satırına giriyoruz. Bu su değerlerini örneğin ISKI sitesindeki kalite raporlarından öğrenebilirsiniz. Diğer iller kendi bölgelerindeki su işelerinden bunu araştırabilir. Ya da hazır damacana suların üreticilerinden veya üzerindeki etiketlerden öğrenebilirsiniz

Hazırlanacak suyun litresini tabloya girin.

En çok kullanılan 4 tuzu aşağıdaki küçük tabloda arttırıp azaltarak fark değerini bütün değerleri için mümkün olduğu kadar azaltarak gereken tuz miktarını ayarlayın. Bu değerler gram olarak suya eklenmesi gereken tuz miktarlarını verecektir.

Suyu mayşeleme için gerekli miktarı için tuzları aynı oranda bölüştürün. Gerisini kaynama zamanında kullanın. Örneğin 30L toplam suyun 20L si mayşeleme 10L si durulama için kullanılıyorsa, 2/1 oranında tuzları ayırıp paylaştırın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.