Thracian Malt

10-06-2019 04:26
Thracian Malt

Fabrika Gezisi 2019

Trakya Malt Fabrikası from BiraBurada on Vimeo.

Yunanistan’ın Komotini şehrinde büyük bir bira fabrikası var, Vergina. 1996’da kurulmuş, yılda 6 milyon litre bira üretiyor. Komotini Türkçe adıyla Gümülcüne, Bir çok Türk'ün yaşadığı küçük bir öğrenci şehri.

Gümülcüne Malt Fabrikası
Gümülcüne
Malt Fabrikası

Bugünkü konumuna gelene kadar birçok politik problemler ve rakip büyük pazar liderleriyle zorluklar yaşamışlar ve  bu konuda deneyim ve güç birliği paylaşımı için Round Table – Yuvarlak Masa olarak isimlendirdikleri 3 günlük bir seminer düzenlemeye başlamışlar. Biz de Türkiye’den bu seminere davet edildik.

Yuvarlak Masa

Seminere Avrupa’dan maya, şerbetçiotu üreticileri firma temsilcileri ve bira endüstrisinde çalışan uzmanlar katılmıştı. Üç gün boyunca uzmanlık alanlarıyla ilgili çok faydalı bilgiler içeren konuşmalar yaptılar. Daha sonra fabrikayı gezdik. Fabrika çok güzel ve oldukça büyük.

Fabrika 
 

2006 yılında malt üretimine de başlamışlar. Malt üretim tesisi fabrikanın en büyük bölümü. Malt siloları, malt yıkama ve nemlendirme, malt filizlendirme, malt fırınlama ve paketleme bölümleri hepsi ayrı bir bina. Malt üretiminin başında Alman bir malt uzmanı çalışıyor. Bize bu Trakya bölgesinde üretilen maltın Alman ve Kuzey Avrupa maltlarından farklılıklarını ve kalitesini anlattı.

 
Malt Fabrikası

Son yıllarda kuru hava şartları ve iklim değişikliği sebebiyle Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa bölgelerinde malt üretimi negatif olarak etkilenmiş, bu da malt fiyatlarının yükselmesine ve kalitesiz malt hasadına sebep olmuş, özellikle en çok kullanılan 2 sıralı türlerde. Malt fiyatı ortalama ton başına 40 – 50 Euro artış göstermiş. Eğer iklim koşulları bu şekilde devam ederse malt fiyatının artışı devam edecek ve bu da bira fiyatlarının daha da artmasına yol açacakmış.


Fırınlama Makinesi

Trakya maltının en büyük avantajı yumuşak Akdeniz iklimi sayesinde kışın yüksek kaliteli malt üretilebilmesi. Maltın uzun sürede ve yavaş gelişimi kalitesini arttırıyor. İlk denemelerine 2006’da başlamışlar, çevre bölgede 500’den fazla malt üreticisi çiftçiyle kontrat bazında anlaşma yapılmış. Ayrıca üretim süresinde Agro 2.1-2.2 normlarında yani ekolojik olarak çevreye zarar vermeden, kaynak kullanımını düşük tutarak en yüksek verimi ve en düşük atıkla elde etme sistemi. Bunların sonucunda çok kaliteli ve uygun fiyatlı malt üretimini başarmışlar.

 

Trakya tarihte zaten Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu'nun tahıl deposuydu, bugün de bu avantajlı iklim ve topraklar tekrar bunu doğruluyor, bu yüzden Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, İsrail ve Balkanlar’daki %90 Craft bira üreticisi Tracian Maltı ile bira üretimi yapmayı tercih ediyor. Biz de bir yıldan fazla yaptığımız bütün biraların temel maltı olarak kullanıyoruz. Tat olarak köpük olarak gerçekten çok başarılı bir malt.

Şu anda bira yapımında en çok gereken baz - temel maltları üretiyorlar, bunlar Pilsner Malt, Pale Malt, Wheat Malt ve Dark Munich Malt.


PARAMETRE BİRİM TRAKYA ARPASI AVRUPA ARPASI
Hasat Hektar başına ton 4- 5 6 - 7
Hasat Sulama ile Hektar başına ton 7 - 8 *
Ortalama Büyüme Süresi Ay 6 5
Enzim miktarı   Yüksek Orta
Nem % 9.5 - 12.5 12 - 14
Aflatoksinler   Çok düşük Sıfır arası Değişken
Çevresel Atıklar   Çok düşük Sıfır arası Avrupa Birliği Limitleri
Maltlama Kayıpları % 15 18
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.